Ras informatie

Informatie over het ras kunt u lezen op de website van de Nippon Inu. 

Hier kunt u onder andere de volgende onderwerpen vinden:

- Het ras standaard

- Historie van het ras

- Informatie over kleuren

- Informatie over gedrag en opvoeding

- Erkende fokkers (in Nederland)

- Dek & Geboortemeldingen van de Shikoku 

 

Het voordeel van een erkende fokker die aangesloten is bij een rasvereniging is dat deze fokker ook moet voldoen aan het verenigings fokreglement, hierin staat onder andere verplichte testen die moeten zijn afgenomen bij de ouderdieren voordat er mee gefokt wordt. Dit is het verenigings fokregelement van de Shikoku vanuit rasvereniging de Nippon Inu:

VFR Shikoku

 

Gezondheid van het ras

Epilepsie 

Helaas hebben sommige Shikoku's last van epilepsie, hoe dit precies ontstaat is een discussiepunt maar we weten ondertussen dat er bepaalde lijnen van het ras hier gevoeliger voor zijn dan andere. Mocht je aan het oriënteren zijn om een Shikoku pup in huis te halen wil ik je vragen om je goed over dit gezondheidsprobleem in te lezen, dit kan je doen via de onderstaande facebookgroepen:

- Shikoku-ken Owners & Enthusiast 

- I love my Shikoku 

- Shikoku of the world 

In deze groepen worden persoonlijke ervaringen gedeeld, mocht je hier vragen over hebben neem dan gerust contact op!

Momenteel zijn er verschillende onderzoeken bezig over epilepsie, echter gaan deze onderzoeken langzaam omdat het een klein ras is. Uiteraard ben ik hier veel mee bezig en verdiep ik mij hier ook in. 

 

Heupdysplasie (HD)

Ook heupdysplasie speelt een rol in het ras, gelukkig zijn er hier testen voor en hebben we vanuit de rasvereniging verplichtingen over het combineren van ouderdieren met heupdysplasie. Met de uitslagen HD E of HD D mag niet gefokt worden. De meeste Shikoku fokkers testen hun Shikoku's op heupdysplasie hierdoor zien we ook veel verbetering in het ras!